Οικοδομική V, VI
Ακαδ. Έτος 2014-2015
Σε αυτό το μάθημα θα διερευνηθούν ζητήματα που αφορούν την κατασκευή σε κλίμακα 1:1

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

141125_Ο05_ΘΘ_ΠΦ

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ ΚΕΡΑΜΙΚΑ ΠΛΑΚΙΔΙΑ Ή ΨΗΦΙΔΕΣ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ

Οι επενδύσεις με κεραμικά πλακίδια ή ψηφίδες εφαρμόζονται πιο συχνά για επιστρώσεις δαπέδων και σπανιότερα για επενδύσεις εξωτερικών επιφανειών. Εξαιτίας της ανθεκτικότητάς τους, της ποικιλίας των χρωματισμών τους, των πολλών τρόπων παραγωγής τους ως υλικών και της ευκολίας στη τοποθέτησης τους, έχουν διαδοθεί πολύ ως υλικά επένδυσης και επίστρωσης χώρων υγρών (λουτρά, κουζίνες), βαριάς χρήσης (εργαστήρια, βιομηχανίες) ή ειδικής λειτουργίας.

ΥΛΙΚΑ
  • ·   Πλακίδια και ψηφίδες: Αποτελούνται από καθαρή άργιλο ή πυλό , σε πρόσμιξη με ακατέργαστα υλικά. Μετά τη μορφοποίησή τους αποξηραίνονται και ψήνονται σε φούρνους με κατάλληλη θερμοκρασία, ανάλογα με είδος και τον προορισμό τους. Τα πλακίδια έχουν ποικιλία μεγεθών. Διακρίνονται σε πλακίδια πορσελάνης- εμφυαλωμένα ή όχι. Σχεδόν όλα τα πλακίδια παρουσιάζουν ικανοποιητική στεγανότητα και υψηλή αντίσταση σε οξέα και αλκάλια. Επίσης στις κρούσεις εμφανίζουν σκληρότητα και αντοχή. Οι βιομηχανίες πλακιδίων, παράγουν μεγάλη ποικιλία ειδικών τεμαχίων για γωνίες, διασταυρώσεις, τέρματα κτλ.
  • · Συνδετικό κονίαμα: το συνδετικό κονίαμα επιβάλλεται να χρησιμοποιείται και στα μάρμαρα με δύο μορφές. Η πρώτη γίνεται με τσιμεντοκονίαμα 250 kg με πρόσμιξη 0.04 m3 ασβέστη, πηχτό, για την αρχική τοποθέτηση και στερέωση των πλακιδίων. Στη δεύτερη μορφή γίνεται υδαρές (αριάνι), με τσιμεντοκονία 600 kg, για να συγκολληθούν καλά τα πλακίδια με το υπόστρωμα και τα κενά μεταξύ τους. Το αριάνι χύνεται αφού έχουν τοποθετηθεί και στερεωθεί καλά μία ή δυο πλήρεις οριζόντιες στρώσεις πλακιδίων. Για το συνδετικό κονίαμα χρησιμοποιείται και θαλασσινή άμμος αφού προηγουμένως έχει καθαριστεί σωστά και αποβάλλει όλα τα άλατα που περιέχει.
  • ·   Ειδικές κόλλες: Ειδικές κόλλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με την προϋπόθεση ότι το υπόστρωμα θα επενδυθεί από πριν με κανονικό επίχρισμα και θα διαμορφωθούν με αυτό με μεγάλη προσοχή όλες οι καθετότητες και τα αλφαδιάσματα τω τοίχων γιατί μετά την εφαρμογή της κόλλας δεν είναι δυνατόν να γίνει καμία διόρθωση των επιφανειών.
  • ·  Το κονίαμα της αρμολόγησης: πρέπει να γίνεται με το λευκό τσιμέντο και μαρμαρόσκονη. Αν χρειάζεται να έχουν οι αρμοί το ίδιο χρώμα με τα πλακίδια προστίθεται στο μείγμα το αντίστοιχο χρώμα. Σε περίπτωση που εφαρμόζεται η κόλλα πρέπει να χρησιμοποιείται το αντίστοιχο της κόλλας υλικό αρμολόγησης, που εξασφαλίζει στεγανότητα και εμποδίζει την υγρασία να ξεκολλήσει την κόλλα.


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Για την επένδυση των τοίχων με κεραμικά πλακίδια  έχει μεγάλη σημασία το είδος του συγκολλητικού(κονίαμα, κόλλα) και κυρίως η σχέση πλακιδίου και υποστρώματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση στερεότητας και καλής μηχανικής αντοχής είναι η ακαμψία της επιφάνειας που θα δεχθεί η επένδυση. 
Το υπόστρωμα πρέπει να είναι τραχύ, σκληρό και στεγνό από την υγρασία τη δικιάς του κατασκευής. Να έχει ξεραθεί και σκληρυνθεί τελείως το κονίαμα που συνδέει τις πέτρες και τα τούβλα μιας τοιχοποιίας, ή να έχει αποβάλλει τελείως την υγρασία του το τοίχωμα από σκυρόδεμα, για να έχει αποκτήσει έτσι το υπόστρωμα τις τελικές του αντοχές και να μην παραμορφώνεται .
Σε περίπτωση που δεν συμβαίνουν τα παραπάνω και το υπόστρωμα δεν είναι ούτε σκληρό  ούτε τραχύ, υπάρχουν οι εξής τρόποι ενίσχυσης, ώστε να επιτυγχάνεται η απόλυτη πρόσφυση.
-  Η διαμόρφωση της λείας επιφάνειας σε αδρή είτε πελεκώντας την, ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, πιτσιλώντας την με ισχυρή τσιμεντοκονία, ώστε να δημιουργηθούν εξοχές και ανωμαλίες.
-   Η πρόσδεση λεπτού, κοινού συρματοπλέγματος πάνω στη λεία επιφάνεια και στη συνέχεια πιτσίλισμα όπως πριν, ή
- Επίστρωση ειδικών φύλλων από ειδικά διαμορφωμένη γαλβανισμένη λαμαρίνα ( μεταλ ντε πλουαγιέ, νερβομεταλ). Τα φύλλα αυτά προσδένονται στα τοιχώματα ή τις οροφές, είτε απευθείας με ηλώσεις, είτε μέσω μεταλλικού η ξύλινου σκελετού, που έχει στερεωθεί πιο πριν στο πιο σκληρό υπόστρωμα.

Πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία διάστρωσης πρέπει να καθαρίζεται το υπόστρωμα. Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται με διαβροχή υπό πίεση και με βούρτσισμα, ώστε να απομακρύνεται τυχόν άχρηστα υλικά που υπάρχουν στην επιφάνεια. Με τη διαβροχή υγροποιείται ξανά η επιφάνεια, ενέργεια απαραίτητη για να γίνει η πρόσφυση της πρώτης στρώσης.
Για μεγάλες επιφάνειες επενδύσεων είναι απαραίτητοι οι αρμοί διαστολής. Αρμοί ένα με δύο χιλιοστά πρέπει επίσης να προβλέπονται και μεταξύ των πλακιδίων, οι οποίοι αργότερα θα σφραγιστούν με το υλικό αρμολόγησης.
Οι κεραμικές ψηφίδες τοποθετούνται με τις ίδιες μεθόδους όπως και τα πλακίδια. Η διαφορά τους είναι ότι είναι πολύ ευέλικτες ως υλικό επένδυσης. Εμφανίζουν ιδιαιτερότητα όμως, στα γυρίσματα των επιφανειών, δηλαδή στις ακμές, στις γωνίες, και στις άλλες προεξοχές που βρίσκονται σε ένα χώρο. Για να διευκολυνθεί η τοποθέτηση τους έρχονται στο έργο κολλημένες προσωρινά από την ορατή του όψη σε χαρτί, το οποίο αφαιρείται μετά την τοποθέτηση τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου