Οικοδομική V, VI
Ακαδ. Έτος 2014-2015
Σε αυτό το μάθημα θα διερευνηθούν ζητήματα που αφορούν την κατασκευή σε κλίμακα 1:1

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

141104_Ο07_ΘΘ_ΞΚ

ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ -
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ

Ανάλυση πρότασης

Το ξύλο ως δομικό υλικό χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα καθώς πρόκειται για ένα υλικό που μπορεί εύκολα να προμηθευτεί και να επεξεργαστεί κανείς. Παλαιότερα το ξύλο χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή σπιτιών, σκαφών και πολλών άλλων ειδικών κατασκευών. Ειδικότερα στη Μεσαιωνική Ευρώπη συνηθέστερη επιλογή ξύλου για τις κατασκευές, συμπεριλαμβανομένων των δοκών, τοίχων, πορτών και δαπέδων ήταν η βελανιδιά. Σήμερα μια ευρύτερη ποικιλία από ξύλα χρησιμοποιείται για όλες τις ειδικές ξύλινες κατασκευές.
Ο λόγος που χρησιμοποιούνταν ευρέως είναι ότι πρόκειται για ένα οικονομικό υλικό και κατάλληλο για να πετύχει κανείς το τέλειο αποτέλεσμα όσον αφορά την αισθητική αλλά και τη λειτουργικότητα. Ακόμα το ξύλο λειτουργεί σαν ο τέλειος φυσικός - βιολογικός ρυθμιστής της θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας του αέρα του εσωτερικού χώρου του κτιρίου. Αυτό έχει σαν συνέπεια να δημιουργεί ατμόσφαιρα με τους καλύτερους συντελεστές ανέσεως, που μπορούν να επιτευχθούν έναντι οποιουδήποτε άλλου τρόπου κατασκευής κτιρίου. Επιπλέον δημιουργεί ένα ζεστό και φυσικό περιβάλλον, που προδιαθέτει για ένα γαλήνιο και ευχάριστο αίσθημα, άσχετα με το τι καιρό κάνει έξω.
Τέλος, το ξύλο χρησιμοποιούνταν ευρέως λόγω του αντισεισμικού του  χαρακτήρα, ο οποίος αποδίδεται κυρίως στην υψηλή ειδική αντοχή του ξύλου. Η τεχνολογία άλλωστε που εφάρμοζαν οι Μινωίτες (1600 π.Χ.) για την κατασκευή των κτιρίων, όπως τα ανάκτορα του Μίνωα, αποδεικνύουν την αντισεισμική συμπεριφορά του ξύλου ως δομικό υλικό, καθώς χρησιμοποιούσαν διπλό ξύλινο σκελετό τοιχοποιίας από οριζόντιες δοκούς και ορθοστάτες από ξύλο κυπαρισσιού και κέδρου και χτίσιμο των τοίχων με αργολιθοδομή. Με τον τρόπο αυτό κατασκεύαζαν πολύ μεγάλα κτίρια, μέχρι και σε τέσσερα επίπεδα, τα οποία διατηρήθηκαν επί αιώνες και άντεξαν ισχυρούς σεισμούς.
Στη σημερινή εποχή ωστόσο τα σπίτια και τα σκάφη δεν κατασκευάζονται πλέον τόσο συχνά από ξύλο. Το ξύλο σε μεγάλο βαθμό έχει αντικατασταθεί από άλλα υλικά και χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, όπως για την κατασκευή επίπλων και δαπέδων ή σε ελαφριές κατασκευές, όπως πέργκολες. Ο λόγος που συνέβη αυτό είναι ότι κάποια χαρακτηριστικά του το καθιστούν ανίκανο να αντέξει στο χρόνο. Συγκεκριμένα, το ξύλο όταν έρθει σε επαφή με υγρό περιβάλλον, με την ηλιακή ακτινοβολία και την αλμύρα καταστρέφεται. Αναλυτικότερα, η υγρασία που εισέρχεται μέσα στους πόρους κατά την αναπνοή του ξύλου, από το εξωτερικό περιβάλλον υπό μορφή υδρατμών, σύντομα καταστρέφει το ρετσίνι του ξύλου, ιδίως όταν υπάρχουν πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, και σιγά σιγά σαπίζει. Η ηλιακή ακτινοβολία από την άλλη πλευρά ξεθωριάζει το χρώμα του ενώ η αλμύρα δημιουργεί ασπρίλες με αποτέλεσμα να χαλάει την εμφάνισή του. Ακόμα και να βερνικωθεί το ξύλο η φθορά θα έρθει, αντέχει μόνο με συνεχή συντήρηση που αυτή απαιτεί κάποιο κόστος. Ένας λόγος ακόμα που η χρήση του στις κατασκευές δεν είναι πλέον ευρεία είναι ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς, είναι πολύ εύφλεκτο υλικό και ενισχύει τη φωτιά να εξαπλωθεί πιο γρήγορα. Τελευταίος αλλά όχι λιγότερο σημαντικός λόγος που δεν χρησιμοποιείται το ξύλο τόσο συχνά είναι και η εξάντληση των φυσικών πόρων που επικρατεί στις μέρες μας.

Προτεινόμενος σκελετός εργασίας:

  Ιστορική αναδρομή ξύλου

 Ιδιότητες ξύλου

1.      Πυκνότητα
2.      Υγροσκοπικότητα
3.      Ρίκνωση και διόγκωση
4.      Μηχανικές ιδιότητες
5.      Θερμικές ιδιότητες
6.      Ακουστικές και ηλεκτρικές ιδιότητες
7.      Αλλοιώσεις

Χαρακτηριστικά ξύλου

1.      Ελαφρύ υλικό
2.      Εύχρηστο υλικό
3.      Οικονομικό υλικό
4.      Εύκολη εύρεση
5.      Ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα

Κατηγορίες ξύλων

1.      Έλατο
2.      Πεύκο
3.      Καρυδιά
4.      Καστανιά
5.      Δρυς
6.      Ελιά
7.      Οξιά

Ιστορική αναδρομή ξύλινων κατασκευών

Ιδιαιτερότητες ξύλινων κατασκευών

1.      Εύκολη μεταφορά
2.      Γρήγορη κατασκευή
3.      Οικονομική κατασκευή

Τρόποι σύνδεσης ξύλινων κατασκευών

1.      Με καρφιά
2.      Με βίδες
3.      Με εφαρμογή βλήτρου
4.      Με μεταλλικές πλάκες συνδέσεων
5.      Με εγκοπές
6.      Με συγκολλητική ουσία

Αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα ξύλινων κατασκευών

Παραδείγματα ξύλινων κατασκευών


Βιβλιογραφία
·         Κατασκευή Κτιρίων, Χρήστος Γ. Αθανασόπουλος, εκδόσεις 2007
·         Σχεδιασμός Αντικειμένων Αστικών Χώρων, Ν. Ανανιάδου – Τζημοπούλου, Ι.                    Σαρηγιάννης, εκδόσεις ΖHTH
·         Οικοδομικές Λεπτομέρειες, MeyerBohe, εκδότης Μ. Γκιούρδας
·         Practical Building Conservation, Volume 5, Wood, Glass & Resins, John and Nicola Ashurst,             Gower Technical Press


Φοιτητική Ομάδα:
Δαούτη Άννα,
Κουτσοχρήστου Μαριαλένα,
Μαύρη Μάρθα
Ντάουλα Θεοδωρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου