Οικοδομική V, VI
Ακαδ. Έτος 2014-2015
Σε αυτό το μάθημα θα διερευνηθούν ζητήματα που αφορούν την κατασκευή σε κλίμακα 1:1

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

141104_012_ΘΘ

ΔΙΑΦΑΝΗ-ΗΜΙΔΙΑΦΑΝΗ ΥΛΙΚΑ

Η τεχνολογία σήμερα έχει δώσει την δυνατότητα δημιουργίας μιας τεράστιας ποικιλίας υλικών που επιτρέπουν την οποιαδήποτε αρχιτεκτονική έκφραση. Μια κατηγορία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα διαφανή υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο για το εσωτερικό όσο και για το εξωτερικό του κτιρίου και εμφανίζουν δομικά αλλά και μονωτικά χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΓΥΑΛΙ ΩΣ ΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.
Τελευταία όλο και περισσότερο παρακολουθούμε την χρησιμοποίηση του γυαλιού ως δομικό
υλικό. Μεγάλες πολυώροφες επιφάνειες, ενιαίες, χωρίς εμφανή μεταλλικά πλαίσια αποτελούν
το νέο στοιχείο της σύγχρονης αισθητικής. Τα συμπαγή πλαίσια αλουμινίου, αρκετών
εκατοστών αρχίζουν να περιορίζονται και δίνουν τη θέση τους σε ελαστικούς αρμούς μερικών
χιλιοστών ικανών να εξασφαλίσουν συστολές -διαστολές και υγρομόνωση. Οι υαλοπίνακες
αναρτούνται, τις περισσότερες φορές από τους ίδιους υπερκείμενους υαλοπίνακες. Απομένει
στα μεταλλικά στοιχεία, αφενός η μεταφορά του βάρους και αφετέρου η διατήρηση της
γεωμετρίας του συνόλου.





ΔΙΑΦΑΝΕΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ
Πρόκειται για ένα μείγμα οπτικών υάλινων ινών και τσιμέντου. Το ποσοστό των ινών κυμαίνεται στο 4 με 5%. Η υφή του είναι όμοια με αυτή του τυπικού σκυροδέματος. Η όψη ενός τοίχου φτιαγμένου από LiTraCon δίνει την εντύπωση ενός αδιαπέραστου όγκου από τυπικό σκυρόδεμα, ενώ στην πραγματικότητα, αποκτά μία διαφάνεια ικανή να δώσει οπτική εντύπωση του εξωτερικού κόσμου, για παράδειγμα το περίγραμμα της σκιάς ενός δέντρου, από την άλλη μεριά του τοίχου.
Στην θεωρία, ένας τοίχος φτιαγμένος από Litracon, μπορεί να είναι δύο μέτρα σε πάχος. Οι ίνες μπορούν να λειτουργούν με ελάχιστη απώλεια φωτός μέχρι 20 μέτρα. Φέροντα στοιχεία μπορούν επίσης να κατασκευαστούν, καθώς οι ίνες γυαλιού δεν έχουν σημαντικά αρνητική επίπτωση στην θλιπτική αντοχή του σκυροδέματος. Τα δομικά στοιχεία μπορούν να παραχθούν σε διάφορα μεγέθη και επίσης να συμπεριλάβουν θερμομόνωση.



ΑΕΡΟΤΖΕΛ (AEROGEL)
Το Aerogel προσφέρει μια καινοτόμο , φιλική προς το περιβάλλον λύση για τη μόνωση, την διάχυση του φωτός, υψηλής απόδοσης σε ένα ευρύ φάσμα αρχιτεκτονικών εφαρμογών φυσικού φωτισμού .

Το αεροτζέλ δεν είναι όπως τους συμβατικούς αφρούς, αλλά είναι ένα ειδικό πορώδες υλικό. Αποτελείται από επιμέρους χαρακτηριστικά μόνο μερικά νανόμετρα σε μέγεθος.
Αυτή η εξωτική ουσία έχει πολλές ασυνήθιστες ιδιότητες, όπως την χαμηλή θερμική αγωγιμότητα, δείκτη διάθλασης και ταχύτητα του ήχου και το να συλλαμβάνει την σκόνη. Το Aerogel παρασκευάζεται σε υψηλή θερμοκρασία και πίεση-κρίσιμο σημείο ξήρανση ενός πήγματος που αποτελείται από κολλοειδές διοξείδιο του πυριτίου οι δομικές μονάδες γεμίζουν με διαλύτες.





ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ.


                                                        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου