Οικοδομική V, VI
Ακαδ. Έτος 2014-2015
Σε αυτό το μάθημα θα διερευνηθούν ζητήματα που αφορούν την κατασκευή σε κλίμακα 1:1

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

141104_Ο05_ΘΘ_ΠΦ


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΑΣΕΩΝ ΜΙΑΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Επενδύσεις και τελειώματα

 Πρόκειται για τις διαδικασίες οι οποίες συντελούν στην αποπεράτωση του κτιριακού έργου. Οι καλύψεις και τα τελειώματα επηρεάζουν σημαντικά την υφή των επιφανειών του κτιρίου και την εμφάνιση του ως σύνολο και θεωρούνται απαραίτητες ώστε να αποκατασταθούν οι ανεπεξέργαστες επιφάνειες που έχουν προκύψει από την υλοποίηση των προηγούμενων σταδίων.
 Τα οφέλη που προσφέρουν οι διαδικασίες αυτές είναι προστασία από  καιρικές συνθήκες (μονωτικός χαρακτήρας), αναγκαίες υφές που εξυπηρετούν λειτουργικές ανάγκες και αισθητικά κριτήρια για τους χρήστες του κτιρίου και τέλος προσδίδουν συνοχή και ολοκληρωμένη εικόνα σε αυτό. Σχετίζονται με τη διαμόρφωση των δαπέδων και των κατακόρυφων στοιχείων πλήρωσης, ωστόσο πολλές φορές η σύνθεση του κτιρίου τις παραλείπει προβλέποντας δομικά στοιχεία κατασκευασμένα με συγκεκριμένες μεθόδους από την αρχή «τελειωμένα» (εμφανές μπετό, πλινθοδομές).
 Η υλοποίηση τους εξαρτάται από παράγοντες όπως ο σκοπός που θα εξυπηρετεί το κτίριο, τα διαθέσιμα υλικά στον τόπο όπου πραγματοποιούνται, οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, οι επιθυμητές και επιδιωκόμενες υφές  τόσο στο εξωτερικό περίβλημα, όσο και στο εσωτερικούς χώρους, οι οποίες ουσιαστικά δίνουν χαρακτήρα και υπόσταση στο κτίριο και τέλος οι γνώσεις του εκάστοτε μελετητή ως προς την ποικιλία των μεθόδων και της κρίσης για συνεκτικούς συνδυασμούς.
 Επειδή οι επενδύσεις τοιχωμάτων και ορόφων έχουν άμεση σχέση με το υπόστρωμα που επενδύουν, ο τρόπος κατασκευής τους πρέπει να εξετάζεται σε συνάρτηση με το πως έχουν κατασκευαστεί τα τοιχώματα και οι οροφές που διαμορφώνουν αυτό το υπόστρωμα, καθώς και οι καιρικές συνθήκες του περιβάλλοντα χώρου.
Ένα τοίχωμα από τοιχοποιία, ή ένα δάπεδο , αποτελείται από δύο ή περισσότερα στρώματα, γιατί εκτός από το δομικό στοιχείο θα υπάρχουν τα στρώματα για την προστασία από υγρασία, θερμότητα και ηχομόνωση.
 Οι επενδύσεις πραγματοποιούνται με: τα κάθε είδους επιχρίσματα, τις φυσικές πλάκες, τα κεραμικά πλακίδια και τις ψηφίδες, τις εμφανείς τοιχοποιίες, τις τεχνητές πλάκες, τα τεχνητά προκατασκευασμένα φύλλα.

 Κάθε μία από αυτές έχει τον δικό της τρόπο κατασκευής και δικό της τρόπο σύνδεσης με το υπόστρωμα που καλύπτει.



Βιβλιογραφία


-Αθανασόπουλος Γ. Χρήστος, «Κατασκευή κτιρίων- Σύνθεση και Τεχνολογία», University StudioPress, Θεσσαλονίκη 2004
-Άγγελος Ζαχαριάδης, «Οικοδομική Τεχνολογία», Εκδόσεις Παπασωτηρίου, η έκδοση, Αθήνα
-Neufert,  «Οικοδομική» , 36 γερμανική έκδοση, 2000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου