Οικοδομική V, VI
Ακαδ. Έτος 2014-2015
Σε αυτό το μάθημα θα διερευνηθούν ζητήματα που αφορούν την κατασκευή σε κλίμακα 1:1

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

141021_Ο06_ΘΘ_ΠΚ

 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

    

     Καθόλη την διάρκεια της πορείας της Αρχιτεκτονικής οι οικισμοί σχεδιάζονται εναρμονισμένοι με το τοπίο  και το φυσικό περιβάλλον, και διαχειρίζονται τον αέρα, τον ήλιο και το νερό με σύνεση προς όφελος τους. Στο παρελθόν, αν και δεν υπήρχαν τα τεχνολογικά μέσα που υπάρχουν σήμερα, οι άνθρωποι ήξεραν τον τρόπο να κατασκευάσουν οικολογικά-ηλιακά κτίρια, ενώ ο πολεοδομικός σχεδιασμός ήταν τέτοιος που διευκόλυνε αυτή τη διαδικασία.

     Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, χώρα με μεσογειακό κλίμα έχει δημιουργηθεί ένα είδος αρχιτεκτονικής που βοηθούσε στο μετριασμό των εξωτερικών καιρικών συνθηκών του έτους, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής προσφέροντας στους κατοίκους την απαραίτητη άνεσηΕπίσης υπήρχε επικοινωνία μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου για τη φυσική ρύθμιση του μικροκλίματος.
    
      Όμως, από τις πρώτες δεκαετίες του 18ου αιώνα, οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες οδήγησαν σε αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, η οποία έφτασε σε τρομακτικούς ρυθμούς κατά τον 20ο αιώνα. Αυτό είχε άμεσες επιπτώσεις και στην αρχιτεκτονική, και ιδιαίτερα στον τρόπο που σχεδιάστηκαν οι πόλεις μετά τον πόλεμο, αφού η ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων περιφρονήθηκε, εξαιτίας των άφθονων ενεργειακών πόρων αλλά και της άγνοιας.

      Επίσης η εφεύρεση νέων υλικών, τα οποία εξάλειψαν τους οικοδομικούς περιορισμούς των προηγούμενων χρόνων, όξυναν την κατάσταση, αφού επέτρεπαν την ανοικοδόμηση κτισμάτων χωρίς περιορισμούς. Όλα αυτά συντέλεσαν στην ανάγκη δημιουργίας κάποιων κανόνων.

      Πλέον, είναι επιτακτική η ανάγκη για μια νέα ολοκληρωμένη προσέγγιση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στην κατασκευή και χρήση των υλικών σε όλη τη διαδικασία οικοδόμησης, στην αειφορική χρήση των κτιρίων σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, στην αντιμετώπιση του δομημένου περιβάλλοντος ως δυναμικού ενεργειακού συστήματος





ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 
1.  Εισαγωγή
2.  Ιστορική αναδρομή
3.  Αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού
4.  Εξέλιξη του βιοκλιματικού σχεδιασμού
4.1.         Μέθοδοι και υλικά σχεδίασης
4.2.         Παραδείγματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με χρονολογική σειρά
5.  Συμπεράσματα

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
·        Βιοκλιματική αρχιτεκτονική στην Ελλάδα. Λένα Μάντζιου
·        Οικολογική σκέψη και αρχιτεκτονική. Τομπάζης
·        Ενέργεια στην αρχιτεκτονική. Μετάφραση Τσίγκας, Ερωτόκριτος Π.     Μαλλιάρης Παιδεία, έκδοση 1996
·        Intergrated energy design

·        European charter for solar energy in architecture and urban planning. Berlin 3/1996

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου