Οικοδομική V, VI
Ακαδ. Έτος 2014-2015
Σε αυτό το μάθημα θα διερευνηθούν ζητήματα που αφορούν την κατασκευή σε κλίμακα 1:1

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

141216_O20_ΑΘΘ_Υ_ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο έλεγχος του ήχου έχει σαν αντικειμενικό στόχο να εξασφαλίσει στους χώρους του εξεταζόμενου κτιρίου τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός ακουστικού περιβάλλοντος, όχι μόνο ικανοποιητικού αλλά και κατάλληλου για τη λειτουργία των χώρων αυτών. Οι κάθε είδους και έντασης ήχοι διεγείρουν τα ακουστικά νεύρα και άλλοτε επηρεάζουν τον άνθρωπο ελάχιστα, όπως η φυσιολογική ομιλία, άλλοτε θετικά, όπως η μελωδία, συχνότερα όμως αρνητικά, με τους διαφόρων ειδών θορύβους, οι οποίοι προκαλούν την ηχητική ρύπανση, που στις μέρες μας δεν είναι καθόλου αμελητέα. Με τον έλεγχο του ήχου επιχειρείται, με υπεύθυνο και επιστημονικό τρόπο, είτε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ηχητικές αυτές διεγέρσεις, μέσω της ηχοπροστασίας, είτε να γίνουν ευχάριστες, φυσιολογικές και ευκρινείς, μέσω της ακουστικής του χώρου.

Η αρχιτεκτονική ακουστική καθώς και η ηχομόνωση – ηχοπροστασία, αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας του κτιριακού σχεδιασμού.
Η ακουστική του χώρου ελέγχει και ρυθμίζει τις συνέπειες διάδοσης του ήχου, της ηχοδιάδοσης μέσα σε ένα χώρο με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζονται οι ιδανικότερες δυνατές ακουστικές συνθήκες για τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται μέσα στο χώρο αυτό. Ανάλογα με την χρήση του χώρου επιδιώκεται πρώτον η καταστολή του θορύβου – δηλαδή η καταστολή της στάθμης ηχητικής έντασης σε χώρους όπου εργάζονται ή διακινούνται πολλά άτομα, η απορρόφηση των ανεπιθύμητων ήχων – και δεύτερον η ακουστική διόρθωση – δηλαδή ο έλεγχος και η διόρθωση της πορείας του ήχου, καθώς και η διατήρηση της ηχητικής έντασης.
  Η ακουστική είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του οικιστικού περιβάλλοντος και ως εκ τούτου ένας απαραίτητος παράγοντας σχεδιασμού όπως ακριβώς η πυροπροστασία ή ο φωτισμός. Ωστόσο η ακουστική ξεκινάει να καθίσταται ως μια σημαντικότερη παράμετρος για το οικιστικό περιβάλλον και για την τελική εμπειρία ενός καλού εσωτερικού περιβάλλοντος. Έχουν δημιουργηθεί πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές που προσδιορίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για καλή ακουστική, τις επιδόσεις διαφορετικών υλικών στην ακουστική και πιο πρόσφατα την κατηγοριοποίηση του οικιστικού περιβάλλοντος σε διαφορετικές τάξεις ποιότητας της ακουστικής.
Η επιθυμητή επίδραση της ακουστικής θα εξαρτάται πάντα από τη λειτουργία ή τον σκοπό του κάθε χώρου. Η ακουστική που απαιτείται σε μια αίθουσα συναυλιών μπορεί να μην είναι κατάλληλη για μία τάξη. Όλες οι απαιτήσεις της ακουστικής εκφράζονται ως φυσικές μετρήσιμες ποσότητες π.χ ο χρόνος αντήχησης. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και εάν αυτές οι απαιτήσεις ικανοποιούνται, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει καλή ακουστική. Μπορούμε εύκολα να προσδιορίσουμε τις ακουστικές απαιτήσεις ενός κτιρίου ως προς την ελάχιστη ηχομόνωση ή τα αποδεκτά επίπεδα θορύβου. Ένας σημαντικός παράγοντας για μια καλή εσωτερική ατμόσφαιρα είναι η ευχάριστη ακουστική των χώρων. Και η ηχομόνωση αλλά και η ακουστική είναι καθοριστικοί παράγοντες για την ένταση του ήχου εκεί όπου ο θόρυβος έχει αφαιρεθεί ή απορροφηθεί και ο επιθυμητός ήχος μπορεί να ακουστεί.
Τα συνήθη υλικά που χρησιμοποιούνται για την ηχομόνωση – πέρα από το διάκενο αέρα που προβλέπεται – είτε στο εσωτερικό της τοιχοποιίας, είτε ως επίχρισμα είναι η άμμος, ο υαλοβάμβακας, ο ορυκτοβάμβακας, το ασβεστοκονίαμα σε στρώση μεγάλου πάχους και ο γύψος. 





ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ GYPTONE ACTIV’AIR
Το φάσμα των υλικών Gyptone ActivAir έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν το κλίμα ακουστικής και την ποιότητα του αέρα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, γραφεία, κτίρια εμπορίου και σε κτίρια στον τομέα της υγείας. Μειώνουν τα επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων, τον χρόνο αντήχησης και βελτιώνουν την κατανόηση της ομιλίας μέσα στο χώρο. Είναι κατασκευασμένα κατά κύριο λόγο από ανακυκλωμένο γύψο, φυσικό και τεχνητό γύψο καθώς και ανακυκλωμένο γύψο που προέρχεται από τα εργοτάξια. Το υποστηρικτικό χαρτί στο gyptone είναι επίσης φτιαγμένο από 100% φυσικά υλικά και δεν περιέχει επιβλαβείς για το περιβάλλον ουσίες. Είναι επίσης ανακυκλώσιμο.
Οι οροφές ακουστικής επικαλυμμένες με Gyptone ActivAir συμβάλλουν στην αισθητική, την ακουστική και την βελτίωση του εσωτερικού περιβάλλοντος σε πολλούς τύπους κατασκευής. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και χαμηλό κόστος συντήρησης.
Είναι μία τεχνολογία κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσυτεχνίας  διότι μετατρέπει τις πτητικές οργανικές ενώσεις* όπως η φορμαλδεϋδη σε μη επιβλαβείς αδρανείς ενώσεις που δεν μπορούνε να απελευθερωθούν πίσω στον αέρα του περιβάλλοντα χώρου.
*Πτητικές οργανικές ενώσεις: Οργανικά χημικά με υψηλή πίεση ατμών σε συνήθη θερμοκρασία δωματίου. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις είναι πολλές, ποικίλες και παντού γύρω μας. Εμπεριέχουν και ανθρωπογενείς και φυσικές ενώσεις. Οι επιβλαβείς πτητικές οργανικές ενώσεις τυπικά δεν είναι έντονα τοξικές, αλλά ένα μείγμα τους έχει μακροπρόθεσμα επιβλαβείς συνέπειες διότι η συγκέντρωση είναι χαμηλή και τα συμπτώματα αναπτύσσονται αργά.
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΜΟΡΦΕΣ GYPTONE ACTIV’AIR
1)    Πλακάκια
Περιγραφή-υλικά
Τα πλακάκια Gyptone είναι βασισμένα σε εξειδικευμένο διάτρητο πίνακα γύψου, ενισχυμένα με ίνες γιαλιού και συνδυαμένα με μια στρώση ακουστικού ιστού που παρέχει ακουστικέςε ιδιότητες.
Πτητικές οργανικές ενώσεις
Είναι σχεδιασμένα για να μετατρέπουν την εκπομπή των πτητικών οργανικών ενώσεων των υλικών του κτιρίου, της βαφής, των επίπλων, των χαλιών κλπ. Μπορεί να μειώσει την συγκέντρωση φορμαλδεΰδης μέχρι και 70%.
Τοποθέτηση
Τα εκτεθειμένα πλακάκια είναι κατάλληλα για τα καθιερωμένα συστήματα κανάβου ενώ τα «κρυμμένα» απαιτούν συγκεκριμένο σύστημα κανάβου συμβατό με τα προϊόντα Gyptone.
Διατίθενται στην αγορά βαμμένα.
Λάμψη και ανάκλαση φωτός
Τιμές λάμψης: 5-9 σύμφωνα με το ISO 2813
Ανάκλαση φωτός περίπου 70%.
Η σταθερότητα στις διαστάσεις εξαρτάται από την υγρασία γι αυτό πρέπει να τοποθετείται σε χώρους όπου η υγρασία δεν υπερβαίνει το 70% για μεγάλες περιόδους.
Διαστάσεις: 600*600 και πάχος 10/12.5 mm
Βάρος: 6.6kg/m2 για πάχος 10mm και 8kg/m2 για πάχος 12.5mm
2)    Πίνακες
3)    Καμπύλα στοιχεία
4)    Ακουστικά πανέλα τοίχου
5)    Σανίδες
6)    Ψευδοροφές


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ\







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου