Οικοδομική V, VI
Ακαδ. Έτος 2014-2015
Σε αυτό το μάθημα θα διερευνηθούν ζητήματα που αφορούν την κατασκευή σε κλίμακα 1:1

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Σχεδιασμός με Περιβαλλοντικά Κριτήρια



Σχεδιασμός με περιβαλλοντολογικά κριτήρια



Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να υιοθετήσουμε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης όσων αφορά τη σχεδίαση των κτιρίων, ένα πρότυπο ανάπτυξης που υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Η πράσινη ανάπτυξη, σέβεται το περιβάλλον και το αντιμετωπίζει ως αναπτυξιακό απόθεμα. Επιπλέον, αποτελεί μία εφικτή και βιώσιμη λύση. Ένα πράσινο κτίριο, είναι μια κατασκευή η οποία είναι φιλική προς το περιβάλλον και χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την λειτουργία της.
Ο σχεδιασμός με βάση περιβαλλοντολογικά κριτήρια, περιλαμβάνει την κατασκευή βιώσιμων κτιρίων και κτιρίων υψηλής απόδοση, που εξασφαλίζει τις βέλτιστες ανάγκες του, από το περιβάλλον και δεν απαιτεί κάποια σημαντικά πρόσθετη δαπάνη. Η αρχιτεκτονική αυτή, έχει στόχο να δημιουργήσει κτίρια, τα οποία θα έχουν αυξημένη αποδοτικότητα όσον αφορά στη χρήση ενέργειας, νερού και υλικών και θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον σε όλη τη διάρκεια ζωής του έργου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής στάδια: χωροθέτηση, σχεδίαση, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση, ανακαίνιση και αποδόμηση.
Στον περιβαλλοντολογικό σχεδιασμό χρησιμοποιούνται βιώσιμα υλικά, τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν ή υλικά που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές με αποτέλεσμα να εκπέμπουν ελάχιστους ρύπους στην ατμόσφαιρα.
            Χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικά ευαίσθητες στρατηγικές σχεδιασμού, μπορεί να εξασφαλιστεί το δυναμικό του περιβλήματος του κτιρίου ώστε να ελέγχεται η θερμότητα και το φως που εισέρχονται σε αυτό. Η ροή της φυσικής ενέργειας που προέρχεται από τον ήλιο, τον άνεμο και τις θερμοκρασιακές διαφορές μπορεί να ρυθμίζεται κατά τρόπο που να παρέχεται θερμική ενέργεια το χειμώνα, ψύξη το καλοκαίρι και φωτισμός στη διάρκεια όλου του έτους.
 Ως γενικός κανόνας αναφέρεται ότι σχεδιασμοί που θέτουν σε προτεραιότητα τις φυσικές λύσεις έναντι των μηχανολογικών τεχνικών μέσων ενδεχόμενος προξενούν τις λιγότερες περιβαλλοντολογικές φθορές. Κατά συνέπεια η δυνατότητα χρήσης ηλιακής θέρμανσης πρέπει να θεωρηθεί ως πρωταρχική πριν από την εισαγωγή συστημάτων που να βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα. Ο φυσικός φωτισμός πρέπει να σχεδιάζεται πριν από τα ηλεκτρικά συστήματα φωτισμού. Η ψύξη  πρέπει να γίνεται μόνο με φυσικά μέσα. Η χρήση μηχανημάτων μηχανικής ψύξης πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατόν.
Καλά σχεδιασμένα και σωστά κατασκευασμένα κτίρια που συντηρούνται τακτικά μπορεί να έχουν πολλά οφέλη.  Αυξημένη αντοχή, μειωμένο κόστος για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών, μειωμένη κατανάλωση νερού άρα, μειωμένο κόστος για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους. Ένα πράσινο κτίριο μπορεί να κοστίζει περισσότερο κατασκευαστικά , αλλά γίνεται εξοικονόμηση χρημάτων κατά τη διάρκεια ζωής του έργου μέσω της μείωσης του λειτουργικού κόστους. Ο περιβαλλοντικά ευαίσθητος σχεδιασμός εμπλέκει αμφότερες την ανάλυση και τη διαίσθηση. Σε μία επαναλαμβανόμενη διαδικασία που συνδέεται με τη δημιουργία της μορφής και του χώρου. Στο σύγχρονο κόσμο αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους αρχιτέκτονες το δέσιμο της μορφής του κτιρίου με στόχους απόδοσης που να σχετίζονται με το περιβάλλον.

Προτεινόμενος σκελετός εργασίας


o   Ενέργεια και φυσικό περιβάλλον

o   Ανάλυση των επιπτώσεων του σχεδιασμού χωρίς περιβαλλοντικά κριτήρια και κίνητρα για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό

o   Ενεργειακή διαχείριση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

o   Αρχές σχεδίασης με περιβαλλοντικά κριτήρια

o   Μέθοδοι και υλικά σχεδίασης

o   Παράδειγματα


Βιβλιογραφία


Ενέργεια στην Αρχιτεκτονική, Μετάφραση Τσίγκας, Ερωτόκριτος Π., Μαλλιάρης Παιδεία, Έκδοση 1996
ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, Τεύχος 70
Σχεδιασμός Περιβαντολογικές Επιπτώσεις και Μέθοδοι Εκτίμησης τους, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
http://www.absurdum.gr/arhitektoniki/prasini-anaptixi-kai-arxitektoniki/
http://www.epa.gov/
http://www.ypeka.gr/
http://www.greekarchitects.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου