Οικοδομική V, VI
Ακαδ. Έτος 2014-2015
Σε αυτό το μάθημα θα διερευνηθούν ζητήματα που αφορούν την κατασκευή σε κλίμακα 1:1

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ομάδα 5, Περιγραφή των φάσεων μιας συμβατικής κατασκευής

Περιγραφή των φάσεων μιας συμβατικής κατασκευής

Η ανάγκη για την κατασκευή ενός κτιρίου εμφανίστηκε από την πρωτόγονη φάση του ανθρώπου, με σκοπό την προστασία του από τα φυσικά φαινόμενα και από τις δυσμενείς συνθήκες. Τότε ο άνθρωπος κατασκεύαζε μιμούμενος φυσικά καταφύγια με απλές οικοδομικές μεθόδους, χρησιμοποιώντας δομικά υλικά από το γύρω του περιβάλλον. Με την πάροδο του χρόνου, η αυξημένη ανάγκη για καινούργιες χρήσεις και για μεγαλύτερη αντοχή, είχε ως αποτέλεσμα την εξέλιξη των μεθόδων κατασκευής.

Η οικοδομική διαδικασία σήμερα συντελείται ακολουθώντας συγκεκριμένες φάσεις οι οποίες έχουν προκύψει σύμφωνα με τις ανάγκες των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, χαρακτηριστικών και της εξέλιξης της τεχνολογίας. Οι φάσεις αυτές προέκυψαν ως αποτέλεσμα της έρευνας των επιπτώσεων που προκαλούν συνθήκες όπως η φυσική φθορά του χρόνου, τα φυσικά φαινόμενα, η μειωμένη αντοχή υλικών και η κακή χρήση στα κτίρια. Η αποφυγή τέτοιων προβλημάτων οδηγεί στην ανάπτυξη και σωστή εφαρμογή των μεθόδων της οικοδομικής.

Η κατασκευή ενός οικοδομικού έργου διακρίνεται σε τρία βασικά στάδια:

Α΄Στάδιο : Aπό εκσκαφές μέχρι την ολοκλήρωση του οικοδομικού σκελετού.
Β΄Στάδιο : Aπό τοιχοποιίες ως τις εγκαταστάσεις και στέγη.
Γ΄Στάδιο : Πλήρης αποπεράτωση της κατασκευής


Αναλυτικά τα στάδια εργασίας για την ολοκλήρωση ενός κτιρίου είναι:

  • Προγραμματισμός-Μελέτη
Με τον προγραμματιμό αναζητούνται τα βασικά κριτήρια και οι συνθήκες που θα οδηγήσουν στη λύση-αποτέλεσμα και στην εφικτή υλοποίησή της. Με την μελέτη γίνεται ο κατάλληλος συνδυασμός των στοιχείων που προέκυψαν από τον προγραμματισμό. Η μελέτη διακρίνεται σε: τεχνική και οικονομική μελέτη οι οποίες επίσης χωρίζονται σε επιμέρους μελέτες.

  • Προεργασίες – Χωματουργικά
Σε αυτή τη φάση γίνεται η αναγνώριση και η αποτύπωση του χώρου, χρήσιμη είναι η τοπογραφική αποτύπωση κατά την οποία αναγνωρίζονται η θέση και η γεωμορφολογία του οικοπέδου, τα όρια και το εμβαδόν και η σχέση του με τα γύρω κτίρια. Επόμενα βήματα της φάσης αυτής είναι η οργάνωση του εργοταξίου, η εγκατάσταση ικριωμάτων ασφαλείας και εργασίας, οι κατεδαφίσεις, οι χαράξεις και τα χωματουργικά τα οποία έχουν σκοπό να αλλάξουν το έδαφος ώστε να τοποθετηθεί σωστά το προβλεπόμενο κτίριο.

  • Θεμελιώσεις
Αποτελούν τα βασικότερα μέλη του φέροντα οργανισμού γιατί με αυτές διασφαλίζεται η ασφαλής στήριξη πάνω στο έδαφος. Οι θεμελιώσεις διαφέρουν ανάλογα με το σύστημα δομής, τη σύσταση του εδάφους πάνω στο οποίο θα εδραστεί μία κατασκευή και το υλικό του φέροντος οργανισμού.

  • Φέρων οργανισμός
Αναφέρεται στο σύνολο των οριζόντιων και κατακόρυφων δομικών στοιχείων ενός κτίσματος. Μπορούμε να διακρίνουμε τις κατασκευές σύμφωνα με το φέροντα οργανισμό τους σε κατασκευές απλής έδρασης, δικτυωτές κατασκευές, ολόσωμες κατασκευές και μεικτές κατασκευές.

  • Μέσα κατακόρυφης επικοινωνίας
Πρόκειται για μέσα που ικανοποιούν τη λειτουργική ανάγκη για επικοινωνία μεταξύ επιπέδων διαφορετικής στάθμης. Τέτοια στοιχεία είναι η σκάλα, ο ανελκυστήρας και η ράμπα. Αυτά χωρίζονται σε μηχανικά και μη.

  • Κατακόρυφα στοιχεία πλήρωσης
Είναι τα στοιχεία που γεμίζουν τα κενά του φέροντα οργανισμού. Διακρίνονται σε εξωτερικά τοιχώματα που δημιουργούν άνετες συνθήκες διαβίωσης και εσωτερικά χωρίσματα που διαχωρίζουν και οργανώνουν το χώρο. Οι πληρώσεις αυτές ποικίλλουν σε υλικά όπως τούβλο, ξύλο, πέτρα, γυαλί, μέταλλο, μπετόν κ.τ.λ.

  • Μονώσεις
Υπάρχει μια σειρά από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες που ένας απλός τοίχος (χωρίς ενισχύσεις) δεν μπορεί να αντιμετωπίσει: η υγρασία, ο άνεμος, η θερμότητα, οι θόρυβοι, η φωτιά κ.α. αντιμετωπίζονται από αντίστοιχες μεθόδους μόνωσης.

  • Κουφώματα
Η ανάγκη για επαφή με το περιβάλλον και για μετάβαση από τον ένα χώρο στον άλλο οδήγησε στη δημιουργία ανοιγμάτων είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά. Η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα του χρήστη διασφαλίζεται με τη χρήση των κουφωμάτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται : πόρτες, υαλοπίνακες, παντζούρια υαλότουβλα κ.τ.λ. Τα υλικά ανάλογα με τη φύση της αρχιτεκτονικής ποικίλλουν(ξύλο, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό)

  • Επενδύσεις – Επιστρώσεις
Έχοντας ολοκληρώσει τις προηγούμενες φάσεις, γίνονται οι επενδύσεις και επιστρώσεις υλικών με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών και των δραστηριοτήτων που προβλέπονται. Πρόκειται για τα επιχρίσματα, επενδύσεις με φυσικές ή τεχνητές πλάκες, ορθομαρμάρωση, επένδυση με εμφανή υλικά κ.α.

  • Τελειώματα
Αφορούν τις τελευταίες εργασίες που απομένουν μέσα στο κτήριο. Η συντονισμένη εκτέλεση τους είναι σημαντική ώστε να προβληθεί το κτήριο. Στις εργασίες των τελειωμάτων συγκαταλέγονται οι γύψινες κατασκευές, ο έλεγχος των εγκαταστάσεων, ο έλεγχος της λειτουργίας των κουφωμάτων, η τοποθέτηση απαραίτητου εξοπλισμού και οι χρωματισμοί.


Βιβλιογραφία


Αθανασόπουλος Γ. Χρήστος, «Κατασκευή κτιρίων- Σύνθεση και Τεχνολογία», University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2004

Άγγελος Ζαχαριάδης, «Οικοδομική Τεχνολογία», Εκδόσεις Παπασωτηρίου, η έκδοση, Αθήνα

Neufert,  «Οικοδομική» , 36 γερμανική έκδοση, 2000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου