Οικοδομική V, VI
Ακαδ. Έτος 2014-2015
Σε αυτό το μάθημα θα διερευνηθούν ζητήματα που αφορούν την κατασκευή σε κλίμακα 1:1

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ομάδα 11 - Σχεδιασμός με Περιβαλλοντικά Κριτήρια (ΘΘ)

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

  Οι συνεχώς εναλλασσόμενες συνθήκες της εποχής μας τόσο σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο όσο και σε περιβαλλοντικό αναγκάζουν ουσιαστικά την άμεση προσαρμογή μας σε αυτές. Είναι λοιπόν φυσικό και πλέον κοινά αποδεκτό ότι και ο τομέας της κατασκευής δε μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος.
Από τη μία πλευρά λοιπόν έχουμε τις παραπάνω μεταβολές και από την άλλη μία σειρά πρακτικών εφαρμογών σε κατασκευαστικές μεθόδους ανάλογα με κάθε πρόβλημα που προκύπτει. Βέβαια ανάλογα με το εκάστοτε ζήτημα και τη κλίμακα του, ακολουθείται συγκεκριμένη μεθοδολογία που αφορά την παρατήρηση των επιμέρους θεμάτων προς διόρθωση, την ανάπτυξη στρατηγικής επίλυσης και προγράμματος και τελικά την πρόταση των βέλτιστων λύσεων με τις κατά το δυνατό μικρότερες οικονομικές ζημίες.
Πιο συγκεκριμένα, και στη δική μας θεωρητική εργασία επιλέξαμε τη μικροκλίμακα ενός σπιτιού, στη βάση ανάπτυξης των βασικών αρχών που επηρεάζουν το σχεδιασμό και ευνοούν το περιβάλλον. Αν και ακόμη και η μικρότερη οικία δε μπορεί να αποτελεί ένα ξεχωριστό οργανισμό από το γύρω δομημένο κόσμο, πιστεύουμε ότι οι τρεις βασικές δράσεις που επηρεάζουν άμεσα το σχεδιασμό με περιβαλλοντικά κριτήρια είναι η μείωση (υλικών, ενέργειας, απορριμμάτων κλπ.), η επανάχρηση και η ανακύκλωση.
 Σκοπός μας, λοιπόν, είναι μέχρι το τέλος του εξαμήνου να έχουμε αναπτύξει μέσα στην εργασία μας αρχικά τη σημασία των τριών αυτών μεθόδων, με δεδομένα προσκείμενα πάντα σε κατασκευαστικές τεχνικές. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση του χρήστη και βάζοντας στοχευμένα πλέον το κτίριο μας στον ελλαδικό χώρο, θα κατανοήσουμε τέσσερις πτυχές που θέλοντας να τις αναφέρουμε επιγραμματικά είναι η σωστή επιλογή του τόπου και η μελέτη του, η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας με σύγχρονα και όχι μόνο μέσα, η κατάλληλη για τη Ελλάδα επιλογή υλικών και τελικά η εσωτερική ποιότητα ζωής, που προφανώς αποτελεί τη βάση του σχεδιασμού.
 Είναι σαφές πλέον και ευρέως συζητήσιμο στην εποχή μας ότι το κτιριακό πρέπει να αποκτήσει καλύτερη ενεργειακή συμπεριφορά μέσω μίας σωστής διαχείρισης και σωστού προγραμματισμού. Επιπρόσθετα, η ευαισθητοποίηση επί του θέματος έχει αμβλυνθεί πλήρως τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε τοπικό επίπεδο (βλ. καινούριο Κ.Εν.Α.Κ.), αφού η περιβαλλοντική βιωσιμότητα δεν εξασφαλίζει μόνο τη δική μας επιβίωση, αλλά και στις σύγχρονες κοινωνίες δημιουργούνται κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες για πιο καλή εμπειρία ζωής. Οπότε, καταλήγοντας, μπορούμε να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι άκρως σημαντικό για την κοινωνία μας και κατ' επέκταση για τη δουλειά του αρχιτέκτονα καθώς μέσα από αυτήν μπορούν να βρεθούν σημαντικές λύσεις που αφορούν την άμεση και έμμεση καθημερινότητα.    


Βιβλιογραφία

-         Sustainable Facilities - Green Design Construction and Operations, Keith Moskow, AIA, 2008
-         ETFE - Technology and Design, Annette LeCuyer, Birkhauser Verlag AG, 2008
-         ARCHITECTURE: COMFORT AND ENERGY, C. Gallo and M. Sala, A.A.M. Sayigh,
1988 ELSEVIER
-         Architecture in a Climate of Change - A guide to sustainable design, Peter F. Smith, Architectural Press is an imprint of Elsevier

-         SUSTAINABLE BUILDING DESIGN BOOK - The 2005 World Sustainable Building Conference in Tokyo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου